2022-02-04 13:33:53• hírek • Bede Emőke

2 millió csomag csempészcigaretta behozatalát akadályozták meg 2021-ben

Évértékelőt tartott pénteken a Román Határrendészet máramarosszigeti területi felügyelősége. Mint kiderült, 2021-ben a Szatmár, Máramaros és Suceava megyei határátkelőknél több 4,3 millió személy lépte át az országhatárt, mely megközelítőleg 1 millióval több, mint az egy évvel korábban jegyzett érték (3,35 millió).

Ezen drasztikus emelkedés egyértelműen annak tudható be, hogy a 2020-as, utazási korlátozások által megbénított év után 2021-ben rengetegen tértek haza húsvétkor, a nyári szabadságolások idején és karácsonykor, hogy végre ismét rég nem látott családjukkal lehessenek.


Leleplezett bűncselekmények


A 2021-es évben az említett területi felügyelőség kötelékében dolgozó határrendészek 2.002 bűncselekmény kapcsán 1.097 személlyel szemben összesen 1.144 bűnvádi eljárást indítottak: Szatmár megyében 427-et, Máramarosban 232-t, Suceava megyében pedig 485-öt.  A felügyelőség által indított bűnügyi nyomozások során 19 személy került előzetes letartóztatásba. A határrendészek által felderített bűncselekmények nyomán 622 pénzbírságot szabtak ki, melyeknek összértéke 199.000 lej.


Több millió lejre rúg az elkobzott javak értéke


A tavalyi évben a határvédelmi szerv emberei több mint 30 millió lej, azaz megközelítőleg 6,1 euró értékben koboztak el értékeket. Területi lebontásban a legnagyobb, 14,5 millió lejes értékben a Suceavában szolgálatot teljesítő egyenruhások koboztak el különféle javakat. A szomszédos Máramarosban 10 millió lej értékben„szabadították” meg a bűnelkövetőket javaiktól, Szatmár megyében pedig 5,5 millió lej volt az elkobzott holmik értéke. S hogy mikre csapott le a határrendészet? Nos, az elemzett 12 hónap során 2 millió csomag cigarettát, 79 gépjárművet, 513 elektronikus és számítástechnikai eszközt, több mint 2,5 kiló kábítószert, 69 darab fegyvert, muníciót és robbanószert, 530 kilogramm dohányt, illetve 720 liter alkoholt koboztak el.


Illegális migráció


A beszámoló szerint a tavalyi évben fokozták a határvédelmi tevékenységeket, s az illegális migráció visszaszorítására a három területileg illetékes megyében összesen 1.588 ellenőrző akciót szerveztek. Ezen bevetések nyomán 150 jogtalan határátlépéssel kapcsolatos eljárást indítottak, melyekben 512 állampolgár volt érintett. Ugyanezen megmozdulások során sikerült kézre keríteni 15 embercsempészt is.


A tavalyi év egyik legjelentősebb fogása az illegális migráció terén épp itt, Szatmár megyében a petei határátkelőnél történt. 2021. május 17-én 21 óra 45 perckor egy bolgár rendszámokkal ellátott kisbusz gördült be az átkelőhöz, célállomása pedig Ausztria volt. A mikrobuszban a 34 éves, Temes megyei sofőr mellett egy 58 éves, Fehér megyei férfi, illetve egy 19 éves, Temes megyei nő ült, viszont a jármű alaposabb átvizsgálásakor az egyenruhások a csomagtérben egy rejtekhelyre bukkantak. E speciálisan embercsempészetre kialakított zugból összesen hét férfi került elő.


A határrendészek a hatóság székhelyére kísérték a kisbusz minden utasát. Mint az ott lefolytatott vizsgálatok során kiderült, a három romániai állampolgár embercsempész volt, a hét, 20 és 41 év közötti potyautas pedig Szíriából és Bangladesből érkezett, és első körben Magyarország területére szerettek volna eljuttatni az "idegenvezetőik" segítségével.


Továbbra is virágzik a csempészet


2021-ben a területi felügyelőség határrendészeti 226 személlyel szemben 361 bűnvádi eljárást indítottak, a dossziékban szereplő bűncselekmények száma pedig elérte a 610-et. Az elemzett időszakban összesen 79 házkutatást tartottak feltételezett csempészeknél, illetve 44 vagyonzárlatról szóló parancsot is érvényesítettek. Az ezek által zár alá vont vagyon összértéke 2,2 millió lejre rúg.


A tizenkét hónap leforgása alatt megközelítőleg 2 millió csomag, Ukrajnából érkező cigarettát foglaltak le, melynek összértéke 23 millió lejre tehető. Ezek közül 220 ezret Szatmár megyében, 720 ezret Máramarosban, 1,06 millió csomagot pedig Suceava megyében csíptek el.


A felügyelőség által ellenőrzött területen szinte napi rendszerességgel próbálkoznak a cigarettacsempészek, akiket a hatóság emberei által leadott szóbeli figyelmeztetés nem különösebben szokott meghatni, így az egyenruhásoknak gyakran a szolgálati fegyverüket is használniuk kellett annak érdekében, hogy a menekülő csempészeket feltartóztassák. Ilyen esetre 80 alkalommal került sor a tavalyi évben.


"Augusztus 19-én, hajnali 4 óra körül a nagytarnai határrendészek épp Tamásváralja közelében járőröztek, amikor kiszúrtak két, az országhatár irányából érkező járművet. Az egyenruhások azonnal megállásra szólították fel a sofőröket, akik ennek eleget téve félre is húztak. A kisbusz és a személyautó is Szatmár megyében volt bejegyezve, egyik kormányánál egy 37 éves, a másiknál pedig egy 39 éves férfi ült. A járművek átkutatásakor azonnal nyilvánvalóvá vált, mi járatban volt arra a két Szatmár megyei egyén, hisz mindkét jármű dugig volt csempészcigarettával.


A kisbuszt, a személyautót és a két férfit a hatóság székhelyére szállították, ahol részletes leltárt készítettek a fogásról. Mint kiderült, a két járműben összesen 98 darab, fekete fóliába tekert doboz lapult, melyek együttesen mintegy 48.540 csomag, Duty-Free zárjeggyel ellátott cigarettát tartalmaztak. E mennyiség piaci értéke kb. 568 ezer lej, azaz megközelítőleg 115 ezer euró. A hatóság a cigarettát elkobozta, illetve a nyomozás további részére a két gépkocsit is lefoglalták" - számoltunk be korábban az egyik legjelentősebb fogásról.



 


Lopott járművekben sincs hiány


A pénteken bemutatott évértékelőből mindezek mellett az is kiderült, hogy 2021 folyamán 39, külföldről lopott gépjárművet tartóztattak fel a határátkelőknél, melyeknek összértéke megközelítőleg 3 millió lej volt.


"Vasárnap délután, 17 óra körül egy 28 éves, magyar-ukrán állampolgárságú fiatalember szeretett volna Románia területére lépni a petei határátkelőnél. C. N. egy Csehországban bejegyzett BMW-vel érkezett meg az átkelőhöz, azonban az ellenőrzés után kiderült, az autóval koránt sincs minden rendben. Az okmányok ellenőrzése során kiderült, hogy a kocsira a cseh hatóságok alig pár órával korábban körözést adtak ki, a "Megjegyzések" rovatból pedig az is kiderült, hogy miért: a jármű jelenleg lopottként szerepel az emített ország rendszerében. A 240 ezer lej, azaz közel 50 ezer euró értékű BMW-t a határrendészet egyelőre lefoglalta, az ügyben pedig orgazdaság címszóval vizsgálatot indítottak" - tudattuk az egyik legjelentősebb eset kapcsán.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: